Najczęstsza choroba serca

Serce choruje, gdy „zatykają się” tętnice (miażdżyca), gdy nie jest w stanie pompować wystarczającej ilości krwi (kardiomiopatia niedokrwienna) lub gdy bije nieregularnie (arytmia). Choroby serca to główna przyczyna śmierci na świecie. Najczęstsze to nadciśnienie, kardiomiopatia niedokrwienna, arytmie i wady zastawek.

W związku z tym wszystkie te stany prowadzą do zawału serca lub niewydolności serca. Mężczyźni są bardziej narażeni na ryzyko chorób serca niż kobiety. Podobnie jak ludzie z historią rodzinną. Czynniki ryzyka, które można kontrolować, to wysoki poziom cholesterolu, otyłość, cukrzyca i palenie.

Jak dochodzi do zawału serca

Miażdżyca to pogrubienie i zatykanie tętnic serca. Przyczyny to palenie, otyłość, stres.  „Utworzona płytka miażdżycowa może powiększać się, tworząc skrzepy krwi, które całkowicie blokują tętnice i zatrzymują dopływ krwi do serca w określonej części. W ten sposób dochodzi do zawału serca”

Powtarzający się ból w klatce piersiowej jest objawem miażdżycy, ale większość pacjentów stwierdza, że ​​ich tętnice są zablokowane po ataku. Zawał mięśnia sercowego występuje, gdy serce nie jest już ukrwione z powodu zablokowania tętnic wieńcowych. Udzielenie pierwszej pomocy w przypadku zawału serca zmniejszyło liczbę zgonów w ostatnich latach.

„Wczesne objawy obejmują ból lub ucisk w klatce piersiowej, ucisk w dolnej części pleców, szyi, ramienia lub szczęki, nudności, niestrawność, zgagę, zmęczenie i niepokój, trudności w oddychaniu, nieregularne lub szybkie bicie serca”. Kobiety nie zawsze odczuwają ból w klatce piersiowej w przypadku zawału serca, ale raczej nudności, utratę apetytu, osłabienie i kaszel.

Co się dzieje, gdy serce bije?

Arytmie. Zwykle bicie serca jest rytmiczne. Czasami stają się nieregularne: kiedy przyspieszają, kiedy zwalniają. „Zaburzenia rytmu serca są zwykle nieszkodliwe i szybko mijają, ale niektóre typy mogą nawet prowadzić do utraty przytomności (gdy puls jest poniżej 20 uderzeń na minutę lub powyżej 200 uderzeń na minutę).   Istnieje również ryzyko niewydolności serca (wejście w migotanie ), jako niezbędne środki resuscytacyjne (masaż serca, sztuczne oddychanie, defibrylacja) ”- dodaje lekarz.

Brak magnezu może zaburzać bicie serca.

Kardiomiopatia niedokrwienna opisuje zmiany w mięśniu sercowym. „Osłabione serce nie ma już mocy do pompowania krwi w całym ciele, więc gromadzi się ona w dolnych komorach serca (komorach), co rozszerza się. Mięsień sercowy traci swój kształt i słabnie” – mówi lekarz.

Niewydolność serca występuje, gdy mięsień sercowy nie pompuje już ilości krwi potrzebnej organizmowi. Serce nie zatrzymuje się, ale nie działa już z pełną wydajnością i zaczyna rosnąć. Może prowadzić do udaru, zawału serca i zatorowości płucnej.

Leczenie

Z medycyny bypass wieńcowy. Choroba serca jest przewlekła, więc na całe życie. Można je kontrolować za pomocą leczenia, które reguluje ciśnienie krwi, tętno i poziom cholesterolu lub poprawia zdolność pompowania krwi. Angioplastyka to niechirurgiczna procedura, która służy do otwierania zablokowanych tętnic wieńcowych za pomocą cienkiego cewnika i rewaskularyzacji serca.

Pomostowanie tętnic wieńcowych jest jedną z najczęściej wykonywanych operacji na otwartym sercu na świecie. Żyłę lub tętnicę pobiera się z innej części ciała i wszczepia do chorej tętnicy. Przeszczep omija zablokowaną część tętnicy wieńcowej i doprowadza bogatą w tlen krew do mięśnia sercowego.

Połowa Polaków z nadciśnieniem tętniczym nie wie o swojej chorobie! Ponad 40% populacji Polski cierpi na nadciśnienie – wynika z badania przeprowadzonego w 2005 roku, które zostanie wznowione w tym roku. Połowa osób, które cierpią na nadciśnienie, nawet nie wie, że ma tę chorobę, a tych, którzy wiedzą, tylko 39% poddaje się leczeniu. Nadciśnienie to nie tylko choroba, ale także czynnik ryzyka chorób takich jak cukrzyca, dyslipidemia, otyłość trzewna.

Ludność rumuńska jest narażona na wysokie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ wysokie ciśnienie krwi, jedna z najczęstszych chorób, samo w sobie jest głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak udar, zawał serca lub niewydolność serca.  Otyłość jest jednym z czynników towarzyszących nadciśnieniu. Ponad jedna trzecia dorosłych w Polski, nawet w młodym wieku, cierpi na otyłość, która częściej dotyka kobiety.

Zaprzyjaźnij się ze sportem

Z pewnością dość często słyszysz o wielu zaletach tego sportu. Jednak do tej pory nie mogłeś się z nim zaprzyjaźnić z różnych powodów: brak czasu, brak pewności siebie, że możesz wykonać jakieś ćwiczenia, zmienianie siedzącego trybu życia w nawyk. Te powody są w rzeczywistości wymówką, jeśli chodzi o świadomy wybór zrównoważonego stylu życia.

Nie powinno cię to nawet przestraszyć, że nie masz bardzo atletycznej budowy ciała i nie możesz oprzeć się długotrwałym wysiłkom. Sprawy nie są tak skomplikowane, jak myślisz. Na początek możesz zacząć aerobik, który obejmuje jazdę na rowerze, spacery. Tak, nawet chodzenie przynosi ważne korzyści, w tym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, otyłości, a nawet depresji. Dlatego ważne jest, aby codziennie poświęcić 30 minut na chodzenie.

Jest dużo aktywności fizycznej, w każdych warunkach i dla wszystkich preferencji. Znajdź ten, który Ci się podoba, wybierz odpowiedni sprzęt, uzbrój się w zdrową dawkę motywacji i pewności, że odniesiesz sukces! Zyskasz tylko: według badań regularna aktywność fizyczna pomaga poprawić jakość snu i zdolności poznawcze, zmniejsza ryzyko depresji i oczywiście pomaga zrzucić te uciążliwe ostatnio kilogramy.